Choď na obsah Choď na menu

Pivovarnícke výpočty

 

Nasledujúce pokyny vám ukážu, ako vypočítať účinnosť varenia a obsah alkoholu v pive. Tento príklad je počítaný s 6 kg sladu a 28 l sladiny pred chmeľovarom

Budete odčítavať tri „hustoty“ pri každom použitom recepte.

Preboil SG (hustota pred chmeľovarom) – odčítanie po scedzovaní.

 

OG – hustota pred zakvasením

 

FG – konečná hustota piva (zbytkový cukor)

 

URČENIE ÚČINNOSTI VARENIA

V tomto príklade je hustota pred chmeľovarom SG 1,051

SG x objem sladiny pred chmeľovarom v L = A

                       hmotnosť sladu v kg x 290 = B

 

A x 100 / B = účinnosť v %

 

PRÍKLAD: 51 x 28 L = 1428

6 kg x 290 = 1740

1428 x 100 / 1740 = 82%
 

Keď určujete účinnosť svojho varenia, jednoducho zmerajte objem svojej mladiny pred chmeľovarom, a tiež hustomerom zmerajte SG, hustotu mladiny pred zakvasením.

 

 

Množstvo Alkoholu

Po ukončení kvasenia piva (keď kvasná prestane bublať), môžete odčítať FG. Toto je odčítanie konečnej hustoty a  môžete ho použiť na určenie percenta alkoholu v pive.

 

(OG - FG) x 131,25 = obsah alkoholu v %

 

PRÍKLAD:

     (1,051 – 1,011) x 131,25 = 5,25%